GK

GK & Job information

Breaking

Search This Blog

Showing posts with label GK. Show all posts
Showing posts with label GK. Show all posts
January 06, 2025

কোনখন দেশত ছিচুয়ান নামৰ এখন নতুন উভচৰ আক্ৰমণাত্মক জাহাজ উৎক্ষেপণ কৰা হৈছে - GK Quiz Mock Test Set 24

 কোনখন দেশত ছিচুয়ান নামৰ এখন নতুন উভচৰ আক্ৰমণাত্মক জাহাজ উৎক্ষেপণ কৰা হৈছে - GK Quiz Mock Test Set 24

কোনখন দেশত ছিচুয়ান নামৰ এখন নতুন উভচৰ আক্ৰমণাত্মক জাহাজ উৎক্ষেপণ কৰা হৈছে - GK Quiz Mock Test Set 24




January 06, 2025

শেহতীয়াকৈ ভাৰতীয় অলিম্পিক সন্থাৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া (CEO) হিচাপে কোনে নিযুক্তি লাভ কৰিছে- GK Quiz Mock Test Set 23

 শেহতীয়াকৈ ভাৰতীয় অলিম্পিক সন্থাৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া (CEO) হিচাপে কোনে নিযুক্তি লাভ কৰিছে- GK Quiz Mock Test Set 23

শেহতীয়াকৈ ভাৰতীয় অলিম্পিক সন্থাৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া (CEO) হিচাপে কোনে নিযুক্তি লাভ কৰিছে- GK Quiz Mock Test Set 23


January 13, 2021

General Knowledge- Assam History MCQ

 General Knowledge- Assam History MCQ

General Knowledge- Assam History MCQ


1. Who was the first British Commissioner of Assam ?

Ans: David Scott

2.Who was the first Indian Governor of Assam

Ans: Muhammad Saleh Akbar Hydari

3. In which year the Kachari Kingdom was annexed by Britist ?

Ans: 1832

4. Who was the first President of Assam Association ?

Ans: Raja Prabhat Chandra Baruah

5. Who had translated Laxminath Bezmaruah's Burhi Aair Xadhu into English ?

Ans: Jnanadabhiram Barua.

6. The first conference of Asam Sahitya Sabha was held at-

Ans: Sivasagar

7. The first Assamese film Joymoti was released in the year-

Ans: 1935

8. Which Viceroy had combined the eastern district of Bengal with Assam in 1905?

Ans: Lord Curzon

9. Kanaklata Barua was associated with which of the following freedom movement?

Ans: Quit India Movement

10. Who was the Chief minister of Assam when the capital of the state was shifted to Dispur from Shillong?

Ans:  Sarat Chandra Singha

11. In which year tea was discovered in Assam by Robert Bruce?

Ans: 1823

12. Who was konwn as ‘Chilarai’?

Ans: Sukladhvaj

13. Who was the first tea planter of India?

Ans: Maniram Dewan

14. The Chinese pilgrim Hiuen Tsang visited Kamarupa in which year?

Ans: 643 A.D.

15. Who was the first king from Assam to perform ‘Aswamedha Yagna’?

Ans: Mahendravarman

16. Who was rebuilt the Kamakhya Temple?

Ans: Naranarayan

17. Which Sutiya king built Sadiya?

Ans: Ratnadhiraja

18. In 1520 who defeated the Ahoms king?

Ans: Dharmadhwajpal

19. In the 4th century which dynasty marked the beginning of Ancient Assam?

Ans: Varman dynasty

20. Who established the Mlechchha dynasty in Kamarupa Kingdom, Assam?

Ans:  Salasthambha